Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroLeagueM: Hedersam svensk förlust mot gruppettan

1-3-förluster har blivit en dålig vana för herrlandslaget. Under lördagskvällen kom tredje raka nederlaget som slutat med de siffrorna. Hemmaspelande gruppettan Estland var dock skakad av Sverige som visade gott gry inför veckans dubbla hemmamatcher.

Sverige inledde GEL-spelet med förlust 1-3 hemma i Örkelljunga mot EM-fyran Belgien för en vecka sedan. I onsdags kom nästa 1-3-nederlag, då mot Slovakien. Och i dagens match mot gruppettan Estland kom alltså tredje raka 1-3-förlusten. Siffrorna skrevs idag till 25-22, 18-25, 25-23, 25-17.

Att förlora är aldrig roligt, men stämningen i det svenska lägret var ändå positiv efter matchen. Förbundskapten Johan Isacsson:
- Jag är stolt över killarna och deras prestation här idag. De ger verkligen Estland - som hittills dominerat i den här gruppen - en riktig match. Hade vi spelat på det här sättet mot Belgien och Slovakien hade vi vunnit eller åtminstone plockat poäng. Hela laget har varit skitförbannat på sig självt utifrån tidigare insatser, så det här var viktigt. Men sedan saknas det där sista. Det visade sig i tredje set när vi var och nosade på en 2-1-ledning. Vi är uppe och fajtas för det, men förlorar, och det är inte otur att det händer. Vi måste vara mer bestämda och resoluta i sådana lägen. Samtidigt ska man inte glömma att vi spelar i "gulddivisionen"; konkurrensen är hård, motståndarna av yppersta klass och kvaliteten på spelet blir högre för varje match.

Chansen till svensk revansch kommer omedelbart. Redan på onsdag, den 30 maj, drabbar lagen samman på nytt. Då på svensk mark, i Nyköpings Arenor Rosvalla. Samma dag,  i samma hall och mot samma motstånd spelar då också Sveriges volleybolldamer.
- Nu laddar vi om batterierna. Det finns spelare som är slitna och behöver återhämta sig. Det var duktigt varmt i hallen idag. Vi blickar fram mot nästa match och ser fram emot att möta Estland igen. Vi är ju i princip grannar, har mötts mycket de senaste åren och det är alltid tajt och actionfyllt, fortsätter Isacsson.

Svensken leder poängligan

Sverige må placera sig i botten av Golden European Leagues grupp A, men i andra tabeller är det blågult i topp. Svenske poängmaskinen Fredric Gustavsson leder hela turneringens poängliga Länk till annan webbplats. med sina 69 poäng på tre matcher så här långt. Idag mäktade han med 25 pinnar, vilket var överlägset mest av alla spelare på planen.

- Han gör en fantastisk match igen. "Fegge" är vår högerspiker och ska ha mycket boll och gör många poäng. Och han levererar. Men det här är ett lagbygge och Fredric behöver någon som sätter honom i rätt lägen, och där har han våra passare att tacka. Det här är ett samspel och de gör det bra tillsammans, säger förbundskapten Isacsson.

Sverige regerande bronsmedaljör

Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Stora volleybollnationer så som Sveriges gruppmotståndare Belgien tar i år plats i mästerskapet. European League består numer av två divisioner. Sveriges herrlandslag deltar i den högst rankade av de två, kallad Golden European League, medan damlandslaget tävlar i Silver European League (SEL).

GEL-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre GEL-grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats.

MATCHER
19 maj | SVERIGE 1-3 BELGIEN | Golden European League
16:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | SLOVAKIEN 3-1 SVERIGE | Golden European League
18:00 | Arena Poprad, Poprad (Slovakien)

26 maj | ESTLAND 3-1 SVERIGE | Golden European League
19:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE vs ESTLAND | Golden European League
20:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE vs SLOVAKIEN | Golden European League
19:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | BELGIEN vs SVERIGE | Golden European League
20:30 | CS Lange Munte, Kortrijk (Belgien)

13-14 juni | FINAL FOUR* | Golden European League
Spelplats | Karlovy Vary, Tjeckien
13 juni: Semifinaler
14 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Kräver avancemang från gruppspelsfasen

TRUPPEN
Passare

Dardan Lushtaku, Jastrzębski Węgiel (POL)
Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Liberor

Anton Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad VBK
Johan Eriksson, Linköpings VC

Högerspikers

Fredric Gustavsson, Kokkolan Tiikerit (FIN)
Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia del Colle (ITA)

Vänsterspikers

Erik Sundberg (C), VaLePa Sastamala (FIN)
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad VBK
Linus Ekstrand, Linköpings VC
August Borna, Falkenbergs VBK

Centrar

Jens Ahremark, Lentopalloseura Etta (FIN)
David Pettersson, Volleyball Bisons Bühl (GER)
Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (GER).

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Johan Isacsson
Förbundskapten, herrlandslaget
0739 81 61 61

Per-Anders Sääf

Assisterande tränare, herrlandslaget
072310 68 69

Claes-Göran Eriksson (mediakontakt)


Team Manager, herrlandslaget
0705 93 26 98

FAKTA: Golden European League (h)

Gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Laget har lottats mot Belgien (EM-fyra 2017), Estland och Slovakien. Gruppsegrarna och bästa grupptvåan i de totalt tre grupperna kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i nyinstiftade Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats. Sverige kliver in i European League som regerande bronsmedaljörer. Noterbart är att turneringen genomgått en omstöpning till årets upplaga, vilket gjort den mer konkurrenskraftig. Läs mer om det här! Länk till annan webbplats. Herrlandslaget deltar i den bättre av de två divisionerna, kallad Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-26

Senast uppdaterad: 2018-05-26

Visa fler nyheter

Sponsorer