Grenar och spelformer
Svenska Volleybollförbundet jobbar med ett brett utbud av grenar och spelformer som berikar volleyboll som idrott, kompletterar och överlappar varandra samt tillsammans bildar en naturlig utvecklingsstege.
ALLMÄNT OM GRENAR OCH SPELFORMER
Idrotten volleyboll består av tre grenar; volleyboll, beachvolley och snowvolley. Inom Svenska Volleybollförbundet har varje gren en eller flera spelformer. Tack vare spelformerna får varje utövare möjlighet att utvecklas från sig egen nivå, oavsett när hen hittar till volleybollens fantastiska värld. Längre ned på den här sidan hittar du samtliga grenar och spelformer som Svenska Volleybollförbundet antagit som officiella.
NIVÅER FÖR BARN & UNGDOMAR
För barn och ungdomar ligger fokus på kunskap snarare än ålder och kön. Pojkar och flickor spelar tillsammans upp till 14 års ålder. De olika spelformerna ger en naturlig utvecklingsstege att klättra på. I spelformerna Kidsvolley, 4 mot 4 och Miniorbeachvolley används exempelvis ett levels-system, där kunskap och erfarenhet avgör vilken nivå man spelar på och när man ”levlar” upp till nästa. Därutöver används vid behov nivåer även inom respektive level. Dessa benämns med färger, Grön (lättast), Blå, Röd och Svart (svårast). Inom dessa spelformer ska alla spela lika mycket då toppning inom lagen är förbjudet.
Vill du eller ditt barn börja spela volleyboll, beachvolley eller snowvolley? Läs mer här!
VOLLEYBOLL
Grenen volleyboll är en av världens största idrotter. Den attraherar alltifrån spontanspelaren och motionären som vill leva ett aktivt liv, till elitidrottaren som satsar på internationell karriär. Volleyboll utmanar och utvecklar spelarens individuella skicklighet, både fysiskt och mentalt. Samtidigt är det få idrotter som är så beroende av samarbete och lagets gemensamma förmåga.
Nedan presenteras Svenska Volleybollförbundets olika spelformer för volleyboll:
Volleybompa
Volleybompa är en spel- och lekform för barn upp till ca fem års ålder. På träningarna är lek med boll i fokus, och även föräldrar deltar. Det förekommer ingen tävlingsverksamhet i volleybompa.
Volleybompa är en relativt ny spelform som startades upp av föreningen Habo Wolley och som med sitt nytänkande upplägg gjort stor succé. Svenska Volleybollförbundet har anammat konceptet och jobbar för att spelformen ska vara ett naturligt insteg för småttingar som tar klivet in i volleybollens fantastiska värld.
Vill din förening implementera volleybompa i verksamheten? Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kidsvolley (level 1-3)
Kidsvolley är spelformen för barn upp till cirka 9 år. Flickor och pojkar spelar tillsammans och får lära sig volleybollens grunder. Fokus ligger på rörelse, glädje och lagkänsla snarare än på resultat och prestation.
Kidsvolley är enkelt, insteget är lågt och skiljer sig på många sätt från traditionell volleyboll. Spelarna får både fånga och kasta bollen, dessutom spelas kidsvolley på mindre plan och med lågt nät. Spelformen består av tre nivåer; Level 1, Level 2 och Level 3, där utmaningen ökar för varje nivå. Det lägger på ett lekfullt sätt grunden för ett aktivt liv och välkomnar barnen till världens bästa idrott.
Här kan du läsa mer om kidsvolley, nivåindelningen och reglerna!
4 mot 4 (level 4-7)
Spelformen 4 mot 4 är fortsättningen på Kidsvolley (level 1-3) och riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna omkring 10-14 år, men fungerar lika bra för nybörjare, motionsspel och äldre utövare. Målsättningen är att det ska bli jämna och utvecklande matcher, där alla får delta i spelet. Exempelvis tillåts att bollen studsar en gång (utom i level 7), vilket ger långa spelsekvenser och många bollberöringar för lagen, som ställer upp med fyra spelare vardera på planen.
4 mot 4 består av fyra nivåer, så kallade levels; Level 4-7, där utmaningen ökar för varje nivå, med syftet att spelformen ska vara tillgänglig för både nybörjare och mer avancerade spelare och lag. Indelningen möjliggör spel, oavsett ålder och erfarenhet, på en nivå som är utvecklande för alla, och förbereder spelaren för traditionell volleyboll.
Med fördel kan pojkar och flickor spela både tillsammans och mot varandra.
Här kan du läsa mer om 4 mot 4, nivåindelningen och reglerna!
Volleyboll (6 mot 6)
Allmänt om volleyboll (6 mot 6)
"Traditionell" volleyboll kan som spelform utövas oavsett ålder och ambition. I tävlingssammanhang gör den sitt inträde från det år utövaren fyller 15 år.
Volleyboll är ett lagspel där lagen skiljs åt av ett nät. Spelets sätts igång genom en serve och målet är att få bollen att slå ner på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner en poäng.
Volleybollregler i korthet
Lagen ställer upp med sex spelare vardera på varsin sida om nätet. Planstorleken är 9 x 18 meter och nätets höjd är 2,43 meter för herrar och 2,24 meter för damer.
Spelets sätts igång med en serve. Lagen har tre slag på sig för att slå bollen över nätet och blocket räknas inte som ett slag. Laget som vinner bollen får poäng och rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva.
Volleyboll spelas med händerna, men man får bollen ta bollen med alla delar av kroppen. Samma spelare får inte göra två tillslag i rad.
Matcherna avgörs i först till tre vunna set och varje set är först till 25 poäng. Går matchen till ett femte och avgörande set spelas det till 15 poäng.
BEACHVOLLEY
Med himlen som tak och sanden som spelplan är grenen beachvolley lättillgänglig för alla. Den är skonsam för kroppen och lockar till ett aktivt liv under solen. Sporten lämpar sig lika bra för en aktiv dag med spontanspel på stranden som för elitidrottare som satsar på internationell karriär.
Nedan presenteras nivåerna för beachvolley, där man som barn kan spela en förenklad variant av spelet innan man tar steget till traditionell beachvolley.
Miniorbeachvolley
Miniorbeachvolley i korthet
Miniorbeachvolley spelas av barn och ungdomar upp till och med 14 år. Spelformen har två grundnivåer; Level 4 och Level 5, där svårighetsgraden ökar i den högre nivån. Det är kunskap snarare än ålder som styr när en spelare tar klivet från en nivå till en annan.
Varje level kan också vid behov delas upp i flera nivåer, med målet att alla deltagande lag ska få jämna och utvecklande matcher. Inför en Miniorturnering är det upp till ledare och spelare att välja vilken nivå ett lag ska anmäla sig till.
Grundläggande regler
- Planen är 12 meter lång och åtta meter bred. På längden delas planen av på mitten med ett nät. Näthöjden varierar mellan level 4 och level 5.
- Varje lag ställer upp med två spelare på planen.
- Ett lag kan innehålla tre spelare. Spelarna inom laget turas då om att vara avbytare. Avbytaren roterar in när laget vinner tillbaka serven eller om servande lag vinner fyra poäng i följd, och byter då av medspelaren som står på tur att kliva av.
- Servemottag med fingerslag är tillåtet.
- Caochning är enbart tillåtet vid timouter.
- Tabeller visas inte publikt.
Det finns även nivåspecifika regler för varje level. För fullständiga regler för Miniorbeachvolley, se beachvolleyns tävlingsbestämmelser i dokumentbankten.
Beachvolley
Allmänt om beachvolley
En beachvolleyplan är sällan långt bort. Under den varmare delen av året lockas många till de tiotusentals stränder, parker och beachvolleyplaner som ivrigt väntar på att man ska komma dit och spela. Det finns även inomhushallar som ger möjlighet att utöva världens bästa idrott året runt. Visste du att världens största beachvolleyhall finns i Sverige?
I beachvolley är man två spelare i varje lag, planen är något mindre än en volleybollplan och bollen är specifikt framtagen för spel utomhus.
Beachvolleyregler i korthet
Beachvolley spelas på sand. Planstorleken mäter 8 meter i bredd och 16 meter på längden. På längden delas planen av på mitten av ett närt. Nätets höjd är 2,43 meter för herrar och 2,24 meter för damer.
Varje lag består av två spelare. Dessa har inga bestämda positioner. Båda får blocka, serva och smasha.
Bollen ska träffas med ett kort tillslag. Alla delar av kroppen får användas (förutom vid serve) vilket innebär att man till exempel kan rädda bollen med foten.
Max tre tillslag per lag är tillåtet och senast på det tredje tillslaget måste bollen spelas över nät. Block och blocktouch räknas som ett slag.
Laget som vinner bollen får poäng och rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva.
Matcherna avgörs i först till två vunna set och varje set är först till 21 poäng. Går matchen till ett tredje och avgörande sett spelas det till 15 poäng.
SNOWVOLLEY
På några år har snowvolley utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB). Snowvolley spelas på snö och med 3 spelare samtidigt på planen i varje lag. Planen har samma storlek som en beachvolleyplan.
Regler i korthet
Snowvolley spelas på en plan som är 16 meter lång och 8 meter bred. På mitten delas planen av med nät, vilket skapar två planhalvor som är 8 x 8 meter. Höjden på nätet är 2,43 meter vid herrtävlingar och 2,24 meter vid damtävlingar.
Ett snowvolleylag består av maximalt fyra spelare, varav tre befinner sig på planen samtidigt och den fjärde agerar avbytare. En snowvolleymatch spelas i bäst av tre set, där det är först till 15 poäng i varje set som gäller. Precis som i volleyboll och beachvolley måste man vinna setet med minst två poängs marginal.
Lagen byter sida var femte poäng i alla set. Ett lag tilldelas poäng om bollen slår ner i marken på motståndarnas planhalva, om motståndarna slår bollen så att den träffar marken utanför planen, eller om motståndarna bryter mot reglerna. Det lag som vinner poängen ska också serva nästa gång. Ett lag har tre slag på sig att få bollen över nät, noterbart är dock att block inte räknas som ett slag.
För fullständiga regler, se dokumentbanken.