Domarutbildning - Volleyboll
Domare är en viktig del av helheten inom Svenska Volleybollförbundets tävlingsverksamhet. Uppdraget är både ansvarsfullt och givande. Som domare är man en nyckelperson för att rättvisa förhållanden gäller vid match och för att spelet flyter på enligt regelboken. Här kan du läsa om Svensk volleybolls olika domarutbildningar.
.png)
Regelkurs för spelare/ledare - Ungdomsdomarkurs
Regelkurs för spelare/ledare - Ungdomsdomarkurs
Regelkursen för spelare och ledare syftar till att ge deltagarna kunskaper om volleybollregler för att kunna delta i matchspel på t.ex. ungdomsturneringar eller i seriesammandrag. Alla som deltar i en match förväntas kunna spelets regler, vilket också framgår i regelboken (20.1.1).
Kursmaterialet kan också användas för att utbilda unga spelare att kunna fungera som ungdomsdomare på t.ex. ungdomsturneringar, kval till olika mästerskap. Kursen ger inte behörighet att döma i nationellt seriespel.
Omfattning
Minst 3*45 min
Förslag på upplägg:
Kursen kan genomföras t.ex. en kväll eller under en halvdag. Rimlig tid att avsätta är minst
2,5 h för att ha tid för pauser.
Enbart teori: Dela upp innehållet och genomför kursen i tre stycken 45 minuterspass samt ha tid för frågor och diskussioner.
Teori och praktik: Fördela tiden så minst två pass används till teori och att ett pass ägnas åt att turas om att spela och döma som 1:e-domare och 2:e-domare.
Arrangera:
Utbildningen får planeras och arrangeras av föreningen.
Steg 2-domare är behöriga att vara utbildare.
Volleybolldomare Steg 1
Volleybolldomare Steg 1
Volleybolldomare Steg 1 är första nivån av domarutbildning för att vara behörig att döma i division 2 och division 3. Kursen arrangeras i tätt samarbete med föreningarna där tanken är att "utbildaren kommer till er" i stället för att deltagare på kurser ska resa till en utbildning. Vid utbildningen ska det vara 3, max 4, deltagare för att utbildningen hålla så hög nivå som möjligt och ge mycket tid till varje deltagare. Du som anmäler dig till kursen bör ha varit domare i samband med ungdomsturneringar eller liknande för att ha en förförståelse inför vad domaruppdraget innebär.
En Volleybolldomarutbildning steg 1 består av fyra delar:
1. Självstudier inför teorin i Svensk volleybolls utbildningsplattform,
2. Teori om två digitala tillfällen,
3. En heldags praktik vid sammandrag i Division 3 (eller Division 2) inklusive ett skriftligt regelprov,
4. Digital utvärderingsträff.
Totalt omfattar kursen 15 timmar.
För att bli godkänd krävs att deltagaren:
- Gjort alla delar i utbildningsplattformen.
- Är godkänd på de praktiska momenten.
- Är godkänd på det skriftliga provet.
Målgrupp/förkunskapskrav:
- Vara minst 16 år.
- Spelat seriespel i minst en hel säsong.
Läs mer under rubriken "Arrangera domarutbildning" om hur ni går till väga om föreningen vill arrangera en Volleybolldomarutbildning steg 1.
Volleybolldomare Steg 2
Volleybolldomare Steg 2:
Nästa steg utgörs av en Volleybolldomare Steg 2-kurs om totalt 30 timmar fördelat på både teori och praktik. Efter godkänt genomförande är domaren behörig att döma i division 1.
En Volleybolldomarutbildning Steg 2 består av 4 delar:
1. Självstudier inför teorin i Svensk volleybolls utbildningsplattform
2. Teori (sker både digitalt och på plats i samband med de praktiska delarna).
3. Två dagar med teori och praktik, inklusive ett skriftligt regelprov, i samband med en juniortävling i Svensk volleybolls regi,
4. Digital utvärderingsträff.
För att bli godkänd krävs att deltagaren:
- Gjort alla delar i utbildningsplattformen.
- Är godkänd på de praktiska momenten.
- Är godkänd på det skriftliga provet.
Målgrupp/förkunskapskrav:
- Vara minst 18 år
- Godkänd Steg 1-kurs
- Dömt matcher kontinuerligt under ett par säsonger
- Deltagit vid Svensk volleybolls fortbildningar
Steg 2-kurser anordnas 1-2 gånger/säsong i samband med ungdoms-/juniortävlingar i Svensk volleybolls regi.
Elitdomare
Elitdomare
Särskilt skickliga Volleybolldomare Steg 2 kan tas ut till ytterligare utbildning som för att bli Elitdomare. Elitdomare dömer på alla nivåer i Svenska Volleybollförbundets seriesystem, inklusive Elitserien och Grand Prix, som utgör svensk elitvolleybolls finrum och den högsta nationella tävlingsnivån i Sverige.
Elitdomarkursen genomförs under uppemot en säsong, blandat med träffar som innehåller teori, skriftligt prov och praktik samt även att döma i seriespelet.
Elitdomarkurser anordnas efter behov. För att vara kvalificerad att bli uttagen ska deltagaren efter godkänd Steg 2-kurs ha dömt matcher kontinuerligt i divsion 1 och lägre samt deltagit vid Svensk Volleybolls fortbildningar.