Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#SVBF60år - del 7: Damlandslagets bragd 1983

2021 fyller Svenska Volleybollförbundet 60 år. Det firar vi bland annat med en artikelserie i tolv delar, där vassa volleybollskribenten Åke Lager tar med oss på en resa genom den rika, svenska volleybollhistorien.

Kvalbragd mot stjärnspäckat Turkiet tog Sverige till EM 1983

2021 års EM-slutspel är igång för Sveriges volleybolldamer, som deltar för första gången på 38 år. I det här avsnittet av artikelserien #SVBF60år blickar vi därför tillbaka på när det begav sig förra gången, 1983 års Europamästerskap, då det var en lagets och taktikens triumf som tog Sverige till det exklusiva slutspel där endast 12 lag fick vara med.

Text: Åke Lager

”Time is on my side”. Rolling Stones-hiten dundrade från bandspelaren i bussen på väg till den avgörande kvalmatchen i spanska Granada 1983. Tränaren Anders Kristiansson har alltid var ett fan av Rolling Stones, rebellerna.

Han ville inpränta självförtroende i tjejerna som skulle möta Turkiet i den sista och direkt avgörande matchen i kvalgruppen. Vinst och Sverige skulle för första gången kvala in till den nya typen av EM-slutspel som införts under 70-talet.

”Tiden var verkligen på vår sida”, berättade passaren Susanne Granelli. ”Matchen skulle börja redan kl 10.00 och vi kröp i säng tidigt, medan Turkiet fortfarande höll på med kvällens sista match som dessutom blev en seg femsetare.


Granelli blev utsedd till EM-kvalets bästa passare. Foto: Raymond Wardenaer / Åke Lager.

”Väckarklockan ringde 05.30, spöklik jogging och uppvärmning i hotellets halvmörka atriumgård. Matsalen var ännu inte öppen, men vi hade fått ut frukostmaten redan kvällen innan för att kunna ordna den själva. Efter dusch och frukost kändes det jättebra. Självförtroendet var på topp när vi klev in i bussen tillsammans med sömndruckna och stela turkiskor. Inte blev det sämre av att Anders satte på bandspelaren”, sa Susanne Granelli, korad till bästa passare i kvalet.

Det heltända svenska laget gick sedan in och besegrade Turkiet med 3-0, trots att turkiskorna haft setboll i första set! Tvåa i gruppen efter Rumänien, men före Turkiet, Spanien, Portugal och England och EM-slutspelet var klart.

”Mot Turkiet kände vi att vi med taktikens hjälp hade ett övertag”, sa nyckelspelaren Stella Bergström och hyllade tränarduon Anders Kristiansson och Claes-Uno Haldorsson som hade lagt ner stor möda på att kartlägga motståndarna. De turkiska stjärnspelarna lyckades inte alls.


"Bax" anfaller. Foto: Okänd / Åke Lager.

Att det skulle kunna vara något stort på gång hade man anat i ett par år. 1980 hade Sollentuna VK, som innehöll de allra flesta landslagsspelarna, varit i slutspel i Cupvinnarcupen. Samma år kom Sverige till final i Spring Cup, en landslagsturnering för västeuropeiska lag. På den tiden låg de östeuropeiska lagen hästlängder före. De var statsanställda proffs, medan det knappast fanns någon som kunde ägna sig åt volleyboll på heltid i Västeuropa. Av de tolv lag som kvalade in till EM 1983 var sju öststatslag.

De svenska damerna hade också varit nära i EM-kvalet redan 1981. Då ledde de med 2-1 i set och 12-8 (man spelade till 15 och fick poäng bara i egen serve) mot Jugoslavien, men föll på mållinjen.

Kvalet 1983 spelades i maj och slutspelet i Östtyskland kom i september. Under sommaren samlades damerna till några träningsläger och fick också spela några matcher mot Japan, men förbundskapten Anders Kristiansson varnade för att det skulle bli svårt i EM-slutspelet.

”Ur svenskt perspektiv och med de resurser vi har till förfogande har vi kanske varit samlade länge. Men det är oroande att veta att alla övriga, utom möjligen Holland, haft längre tid på sig. Västtyskland och Italien har till exempel tränat och spelat nästan hela sommaren”, sa Anders Kristiansson som framförallt ansåg att man fått spela för få matcher.


Fr v: Eva Hansen-Hoszek, Stella Bergström, Yvonne Olausson. Foto: Okänd / Tomas Grunditz / Okänd.

Han fick rätt. Det svenska laget fick svårt att hävda sig, speciellt som Stella Bergström inte hunnit komma igång ordentligt efter den knäoperation hon tvingades till direkt efter EM-kvalet. Det blev idel förluster och den i och för sig förväntade sistaplatsen. Allt annat hade varit en sensation. Man spelade bra i en del matcher, halvbra i andra och gjorde en dålig match – tyvärr mot Holland, det lag man hade hoppats kunna slå.

I samband med Volleybollförbundets årsmöte i maj i år offentliggjordes vilka som valts in som första kull i den nyinstiftade Hall of Fame. Fyra av dessa – Susanne Granelli Olsson, Yvonne Olausson Orvemo, Birgitta ”Bax” Axelsson och Eva Hansen Hoszek – ingick i laget som för första gången tog Sverige genom ett kval till EM-slutspel. De två förstnämnda var mot slutet av sina karriärer, Bax mitt i och Eva Hansen i början av sin karriär.

Nu har damlaget åter kvalat in till EM-slutspelet. Ska dagens lag kunna matcha 83-ornas tolfteplats?

Sveriges EM-trupp 1983

Birgitta Axelsson, Sollentuna
Stella Bergström, Sollentuna
Siv Degerman, Sollentuna
Susanne Granelli Olsson, Sollentuna
Eva Hansen Hoszek, Sollentuna
Mia Josjö, Sollentuna
Inga-Maj Carlsson, G70 Göteborg
Kerstin Karlsson, Nyköping
Marie Carlsson, Sollentuna
Yvonne Olausson Orvemo, Sollentuna
Caroline Stenbom Johansson, Uppsala
Laura Wessberg, Uppsala
Tränare: Anders Kristiansson och Claes-Uno Haldorsson

Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-24

Senast uppdaterad: 2021-08-24

Visa fler nyheter

Sponsorer