Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig siktar på topplacering i Tepic

Efter förra veckans niondeplats vid världstourtävlingen i La Paz fortsätter svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig sitt äventyr i Mexiko. Med start torsdag kväll jagar de topplacering i Tepic, där en Beach Pro Tour Elite16 avgörs 22-26 mars.

David Åhman knyter näven efter en vunnen poäng i förra veckans tävling i La Paz, Mexiko. Foto: Volleyballworld.

Elite16 anger att tävlingen spelas på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel. Rankingpoäng som är ack så viktiga i jakten på avancemang till OS i Paris 2024.

David och Jonatan är seedat som andra lag av totalt 16 i huvudturneringen, men som alltid på den här nivån är motståndet av högsta klass. Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula ”jump setters” spelar i grupp B tillsammans med världssexorna och EM-silvermedaljörerna Perusic/Schweiner (Tjeckien), tyska topplaget Ehlers/Wickler samt USA:s skickliga Schalk/Bourne. Spelschemat i gruppen ser ut som följer (anges i svensk tid):

  • 23 mars | 19:30 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Ehlers/Wickler (GER)
  • 24 mars | 03:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Perusic/Schweiner (CZE)
  • 24 mars | 20:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Schalk/Bourne (USA)

Samtliga matcher livestreamas på Viaplay Länk till annan webbplats. och volleyballworld.tv Länk till annan webbplats.. På den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Tepic Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-23

Senast uppdaterad: 2023-03-23

Visa fler nyheter

Sponsorer