Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Seriesegrare ska koras – här är förutsättningarna inför avgörandet

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Kasper Benjaminsson, Paulina Lindberg, Viktor Lindberg och Vilma Julevik är alla med och fajtas om seriesegrarna tillsammans med sina lag. Foto: Robert Boman

Ny elitseriehelg med tio nya matcher. Och nu ställs saker verkligen på sin spets.

Helgomgången 2-3 mars är grundseriens näst sista. Om drygt en vecka når den sitt avgörande, varpå SM-slutspelets inledande matchserier fastställs genom att topplagen får välja sina kvartsfinalmotståndare.

Den allmänna volleyälskaren – som inte dedikerat sitt hjärta till en särskild klubb – kan till sin stora glädje konstatera att tabelläget skapar spänning hela vägen in i mål; både på damsidan och herrsidan och såväl i toppskiktet som i kampen om de sista slutspelsplatserna.

Nykomlingen nära slutspel – Floby kan säkra seriesegern

På herrsidan spelade nykomlingen Malmö hem en blytung och imponerande seger förra helgen borta mot redan slutspelsklara Vingåker. Skåningarna tog i och med det ett stadigt grepp om den åttonde och sista slutspelsplatsen, då konkurrenterna Södertelge och Örkelljunga samtidigt förlorade varsina matcher med 1-3.

Ännu är det inte avgjort, men med fyra poängs marginal ned till de båda jagande lagen har Malmö krattat manegen för ett avancemang till säsongens stora crescendo.

Lagens respektive spelscheman ser i de två sista omgångarna ut som följer (tabellplacering inom parentes):

  • Malmö: RIG Falköping (7), Örkelljunga (11)
  • Södertelge: Uppsala (8), RIG Falköping (7)
  • Örkelljunga: Habo (3), Malmö (9)

I andra änden av tabellen är det i princip helt jämnt skägg. Floby är obesegrade serieledare med 52 poäng på 18 matcher. Lika många poäng har regerande mästaren Hylte/Halmstad samlat ihop, men den där enda förlusten – som tidigare under grundserien kom borta mot just Floby – är det som i dagsläget hindrar hallänningarna från att trona ensamt i toppen.

Och i helgen möts de!
Rivalerna drabbar samman i Hyltebruks Örnahallen med start 14:00 på lördag. Utöver stora stycken prestige och “bragging rights” ligger faktiskt även seriesegern i potten i ett givet scenario.

Går Floby segrande ur bataljen via 3-0 eller 3-1 är saken klar och man har då spelat till sig toppseedning och hemmaplansfördel genom hela SM-slutspelet, samt rätten att välja slutspelsmotståndare först av alla. I det här scenariot kan Hylte/Halmstad visserligen ta sig ikapp poängmässigt i sista omgången, men istället är det antalet segrar som är ointagligt.

Skulle Hylte/Halmstad å sin sida få med sig samtliga tre poäng från drabbningen tar man ett stort steg mot att säkra seriesegern, även om kampen lever vidare. I sista matchen bortaspelar man mot Uppsala, medan Floby har det på pappret tuffare motståndet i form av fjolårsfinalisten Habo.

Senast lagen möttes var i januari månads Grand Prix-final i Uppsala, där Hylte/Halmstad bärgade titeln via 3-1 i set.

Sista omgången kan avgöra

På damsidan är de åtta slutspelslagen så gott som klara. Umeålaget IKSU har visserligen en teoretisk chans att komma ikapp Göteborg – som i dagsläget sitter på den åttonde och sista “guldbiljetten – men förutsättningarna ser minst sagt prekära ut. Särskilt när man på söndag tar emot tabelltrean till lika regerande mästaren Engelholm. Förlust där, och hoppet slocknar definitivt.

Den stora spänningen hittar vi istället allra längst upp i tabellen, där det kan ske skiftningar in i det sista. Ledande Hylte/Halmstad sitter i förarsätet med 51 inspelade poäng på 18 matcher och jagas närmast av Grand Prix-mästaren Örebro som befinner två poäng bakom.

Hallänningarna kan säkra seriesegern redan i helgen, men för det krävs att man vinner sin söndagsfajt med RIG Falköping och att Örebro samtidigt tappar poäng i sin lördagsmatch mot Göteborg. Att det förstnämnda inträffar får ses som högst sannolikt, men att närkingarna ska släppa tre set på västkusten är desto mer otroligt.

Oddsen säger istället att vi kan se fram emot en tvättäkta seriefinal i den allra sista omgången och att seriesegrare koras först där och då. Hylte/Halmstad gästar nämligen Örebro och Idrottshuset söndagen den 10 mars i vad som kan bli en underbart laddad tillställning.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens elitseriematcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS OMGÅNG

Damer
2024-03-02
13:00 Göteborg – Örebro
14:00 Gislaved – Lindesberg
17:00 Sollentuna – Linköping

2024-03-03
16:00 IKSU – Engelholm
16:30 Hylte/Halmstad – RIG Falköping

Herrar
2024-03-02
14:30 Sollentuna – Lund
15:00 Malmö – RIG Falköping

2024-03-03
14:00 Hylte/Halmstad – Floby
16:00 Habo – Örkelljunga
16:00 Södertelge – Uppsala

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-01

Senast uppdaterad: 2024-03-02

Visa fler nyheter

Sponsorer