Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grand Prix, herrar: Förlust öppnade dörren för Floby. Guide till lördagens dramatik.

Vingåker, Sollentuna, Uppsala, Floby. Två får åka. Största dramatiken blir i Sporthallen i Vingåker. ”Deras förlust senast gör det intressant för oss”, säger Kalle Nordén i gästande Floby. Här är en guide till lördagens kamp om GP.

På lördag kväll vet vi startfältet i säsongens största begivenhet i svensk volleyboll, Grand Prix, som spelas i Uppsala 22-23 januari.
Här reder vi ut GP-läget för herrarna. Damernas scenario har presenterats i en egen artikel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Både Uppsala och Vingåker hade chansen att knyta ihop säcken förra helgen, men båda förlorade och öppnade därmed dörren för Sollentuna och Floby.
Det är de fyra lagen som under lördagen gör upp om två platser till GP.

---

Inför herrarnas Grand Prix

Klara: Hylte Halmstad, Falkenberg

Fortfarande chans: Vingåker, Sollentuna, Uppsala, Floby

Fem matcher i elitserien återstår innan strecket dras.
Tre av dem har betydelse i kampen om de två sista GP-platserna.
Inblandade lag i fetstil:

VingåkerFloby (lördag 14:00)

Uppsala– Hylte Halmstad (lördag 16:00)
Habo – Sollentuna (lördag 17:00)

---

GP-läget, lag för lag:

 

Vingåker


Nu blir det en nagelbitare hemma i Sporthallen för Vingåker i blått. Foto: Tomas Nilsson

Läget
: 3:e plats, 17 poäng.

Kvar att möta: Floby hemma, lördag 14:00

Kan säkra GP-platsen så här: Genom en trepoängsseger över Floby. Allt därutöver kan också räcka, i en fallande skala, där Vingåker blir alltmer beroende av att andra resultat går lagets väg. Vid förlust med 3-0 krävs att både Sollentuna och Uppsala också åker på lika stora förluster.

Chans att gå till GP: Hyfsat stor.

Kommentar: Laget ställde till det rejält för sig genom att förlora mot Örkelljunga senast. Annars hade GP-platsen varit klar nu. Till saken hör att Vingåker saknade sin nyckelspelare Dardan Lushtaku som var sjuk, samtidigt som Örkelljunga dammade av några gamla profiler som Peter Lundgren och Kalle Sandberg. Nu väntar en oviss match mot Floby. Vingåker har panikvärvat nygamle Dimitri Bogdanovitj inför matchen. Vid seger kan tränare Lukas Karlsson få vara med om sitt första Grand Prix. Men 3-0 blir det inte. Åtminstone inte om vi ska gå på statistiken. Laget har tagit sex segrar hittills – alla med 3-1 eller 3-2.

---


Sollentuna
Det ska mycket till för att Sollentuna ska missa GP. Foto: Håkan Wendler

Läget: 4:e plats, 17 poäng.

Kvar att möta: Habo borta, lördag 14:00

Kan säkra GP-platsen så här: Antingen genom seger över Habo, eller genom förlust mot Habo förutsatt att både Uppsala och Floby förlorar. Vid förlust med 3-2 är sannolikheten mycket stor.

Chans att gå till GP: Stor. Störst av de fyra.

Kommentar: Laget vände på steken senast och satte sig i förarsätet i och med 3-1-segern mot Uppsala, där man effektivt plockade bort motståndarnas högerkant. Seger över Habo nu är ingen självklarhet. Men med Staffan Blomgren, som inte var med i början av säsongen, har laget ändå höjt sig en nivå. Även Sollentuna har gjort en sista-minuten-värvning i centern och bekantingen Vladan Ceremidzic. Många beskriver Sollentuna som svåra att möta på grund av sin ”trixiga” och snabba spelstil.

---

Uppsala
Adrian Norrby undrar vad som hände. Uppsalas GP-chanser är mikroskopiska. Foto: Åke Lager

Läget: 5:e plats, 16 poäng.

Kvar att möta: Hylte Halmstad hemma, lördag 16:00

Kan säkra GP-platsen så här: Genom seger över Hylte Halmstad, samt att antingen Vingåker eller Sollentuna förlorar. Det finns även ett scenario där en 3-2-förlust kan räcka, men då krävs att Floby vinner med 3-1, varken mer eller mindre, eller att Sollentuna förlorar med 3-0 eller 3-1. Märk väl att Hylte Halmstad bara har tappat ett enda set hittills den här säsongen – mot Falkenberg.

Chans att gå till GP: Mycket liten.

Kommentar: Chansen låg sannolikt i att vinna över Sollentuna förra helgen. Nu räcker det inte med att slå regerande GP-mästaren, svenska mästaren och hittills obesegrade Hylte Halmstad. De andra resultaten måste också gå Uppsalas väg. Det hade onekligen varit en krydda för Grand Prix att ha ett hemmalag på Fyrishov där GP spelas. Men förhoppningsvis får vi ändå se laget på plats – som funktionärer.

---
 

Floby


Hjärnorna på bänken i Floby, Kalle Nordén och Felix Casanova, har chans att ordna en plats i GP. Foto: JUWLäget: 6:e plats, 14 poäng.

Kvar att möta: Vingåker borta, lördag 14:00

Kan säkra GP-platsen så här: Genom seger över Vingåker med 3-0 eller 3-1, samt att Sollentuna förlorar med 3-0 eller 3-1 eller att Uppsala förlorar.

Chans att gå till GP: Strax under 50%. Det vill säga: betydande.

Kommentar: Speciellt förlusten mot Habo sved, liksom att det inte blev full pott mot Sollentuna. Floby var mer eller mindre borta från GP – tills Vingåker förlorade mot Örkelljunga senast. ”Vi vill gärna ha erfarenheten av att spela GP. Att Örkelljunga vann mot Vingåker gör den här matchen intressant igen. Jag tycker vi har en bra chans. Vi har Matthew (Aubrey) på högerkanten som leder poängligan och vår center från Senegal (Serigne Fall) som är i toppen av blockligan. På pappret är vi jämna med Vingåker. Nu kommer vi till en liten hall med trånga ytor och det gillar vi. Det gäller bara att vi håller laget intakt”, säger Kalle Nordén, assisterande tränare i Floby.


---


Helgens matcher i elitserien
Herrar

Lördag 4 december
14:00 Vingåker - Floby
15:00 Falkenberg - RIG Falköping
15:00 Lund - Örkelljunga
16:00 Uppsala - Hylte Halmstad
17:00 Habo - Sollentuna


Damer

Lördag 4 december
14:00 IKSU Umeå - Linköping

15:00 Örebro - Gislaved
15:00 Värnamo - Sollentuna
17:30 Lund - Engelholm

Söndag 5 december
15:00 Lindesberg - RIG Falköping

---


Länkar

Alla matcher streamas på VolleyTV 

här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Resultat, tabell, statistik och spelschema för elitserien finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

Allt om evenemanget Grand Prix finns 

här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

---


BakgrundSvensk volleybolls två stora titlar är Grand Prix och SM.
I Grand Prix (GP) spelar Sveriges fyra bästa dam- repektive herrlag.
Första halvan av elitserien avgör vilka som får spela GP.

Grand Prix är ett stort evenemang som förutom eliten även innefattar Ungdoms-GP och Veteran-SM.
Kommande Grand Prix spelas i Uppsala 22-23 januari.

--- 

Fler nyheter

Publicerad: 2021-12-03

Senast uppdaterad: 2021-12-03

Visa fler nyheter

Sponsorer