Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Haak historisk Champions League-finalist

Som andra svenska damspelare ska Isabelle Haak spela Champions League-final! Det står klart efter Vakifank Istanbuls 3-0-kross i måstematchen mot italienska Busto Arsizio under onsdagskvällen. Vår superstjärna stod för sanslösa 26 poäng på tre set!

- Det är verkligen denna stund vi har jobbat för! Jag är bara så stolt och glad över att vi är i final. Säsongen är så lång i år och det är dessa matcher man går och väntar på. Att vi gick ut och presterade när det gällde var verkligen enormt viktigt för oss - både lagkänslan och självförtroendet, säger Isabelle Haak.

I och med 2-3-förlusten på hemmaplan för en vecka sedan var Vakifbank tvingat att vinna dagens returmöte i Italien. Och som man gjorde det! Den turkiska superklubben fullkomligt körde över motståndet, och för det har man i mångt och mycket att tacka en svensk 21-åring fostrad i Engelholms VS.

Matchens MVP

Isabelle Haak dominerade från sin högerkant från början till slut. När krutröken lagt sig hade "Queen of the North" - som hon kallas i Turkiet - bombat in 26 poäng; överlägset flest av alla spelare. "One man show!", utbrast kommentatorn i slutet av matchen efter en av alla Haak-poäng.

- I förra veckans match lärde vi oss väldigt mycket. Inför returen var vi beslutsamma och visste vad vi behövde göra; gå ut med aggressivitet och mycket energi för att visa vad vi står för. Vi spelade så bra i block och försvar och pressade mycket i serve vilket hindrade Busto från att komma fram till nät och spela sitt snabba spel, analyserar Haak matchen.

"Bella" utsågs till matchens lirare och står nu noterad för totalt 203 poäng den här Champions League-säsongen. Med det är hon tvåa i poängligan, sex poäng bakom Magdalena Stysiak (Scandicci) som har spelat sex set fler och vars lag dessutom redan är utslaget.

Chans på ”trippeln”

Finalen spelas lördagen den 1 maj i Verona, Italien, mot Conegliano (ITA). Utöver ära belönas det vinnande laget med 500 000 euro i prispengar. Räkna med att Haak och lagkamraterna kommer laddade till matchen. När Vakifbank för ett år sedan var framme i CL-semifinal, med vår svenska världsstjärna som hela turneringens stora poängdrottning, tvingades volleybollsäsongen snöpligt avbrytas på grund av coronautbrottet.

Under våren har laget nu chans att spela hem "trippeln"! För ett par veckor sedan blev Vakifbank turkiska cupmästare. Utöver Champions League-finalen väntar också slutspel i kampen om den turkiska mästartiteln.

Vakifbank har vunnit Champions League fyra gånger tidigare.

Första svenska damspelare att spela Champions League-final var Angelica Ljungqvist. Säsongen 2005/06 bärgade hon ett silver med sitt RC Cannes, som fick se sig besegrat med 1-3 i finalen mot Perugia. Ljungqvist utsågs till matchens bästa blockspelare.

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt - CL dam (spelschema, resultat, stats, fria foton) Länk till annan webbplats.
• Livestreaming & highlights via eurovolley.tv Länk till annan webbplats.Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Svenska Volleybollförbundet (@svenskvolleyboll) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2021-03-24

Senast uppdaterad: 2021-03-24

Visa fler nyheter

Sponsorer