Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Haak redo för Serie A-premiär och Champions League-debut

På söndag är det seriepremiär för svenska storstjärnan Isabelle Haak, 19, och hennes Savino del Bene Scandicci. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med "La Regina de Svezia" inför hennes andra säsong i Italien.

I slutet av april stod klart att våra volleybolldamer gör en satsning mot OS 2024 och 2028, uppbackade av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Volleybollen slog plötsligt igenom mediabruset i vårt avlånga land och fortsatte så göra i en och en halv månad framåt i takt med hur volleybollandslagens European League-äventyr utvecklade sig.

Det hela nådde sitt crescendo helgen 16-17 juni när Sverige stod värd för Silver European Leagues Final Four-turnering i Nyköping. Trots att ett fotbolls-VM - världens kanske största idrottsevenemang - nyss hade sparkat igång var det volleyboll var och varannan dag i sportsändningarna i både SVT och TV4. Inte blev det mindre när damlandslaget gick hela vägen dundrade hem ett historiskt guld inför hemmapubliken.

Äventyret fortsatte snart med augusti månads EM-kvalande. Damlandslaget fick en drömstart när de bortabesegrade gruppfavoriten Tjeckien i en mäktig 3-2-batalj som gav nytt eko i radio, tidningar och TV. SVT sände de efterföljande hemmamatcherna mot Estland (SVT Play) och Finland (SVT 2 / SVT Play ) med Björn Fagerlind och Chris Härenstam som kommentatorer och Andréa Jacobsson som expert. Och även om resultaten inte riktigt kom att gå de blågulas väg är den bestående känslan att volleyboll är hetare än på länge.

I centrum för allt detta står en svensk tonåring som tagit den väldiga volleybollvärlden med storm. Isabelle, Bella, Spike Force One, La Regina de Svezia. Mäktig poängmaskin har många namn.


Foto: Robert Boman

Lång väntan snart över

Poängligavinnare som 18-åring under sin första säsong i en världens bästa volleybolligor. Bästa poänggörare och prisad MVP i European League. Poängligaledare i pågående EM-kval. Affischnamn i både klubb- och landslag. Namnet på alla sportjournalister läppar och studiogäst i både Sportspegeln och Morgonstudion. Allt detta inom loppet av ett halvår. Ja, och så hann hon ju fylla 19 mitt i allt detta.

Isabelle Haak kan blicka tillbaka på en häftig och hektisk säsong som nådde sitt slut först vid månadsskiftet augusti/september. Den Engelholms VS-fostrade högerspikern konstaterar att den knappt hann sluta innan det var dags att resa tillbaka till Italien för att ladda för nästa.
- Efter en så lång säsong är det klart att jag var sliten, men samtidigt var det jättekul med allt som hände i både klubblaget och landslaget. Det var skönt med lite ledighet, men det tog inte lång tid innan jag ville tillbaka in på planen.

På grund av ett visst volleyboll-VM som avslutades först den gångna helgen är det ovanligt sen seriepremiär i Lega Pallavolo Serie A Femminile säsongen 2018/19. På söndag är det dags. 17:00 radar "Bella" och Savino del Bene Scandicci upp mot Lardini Filottrano på bortaplan. Matchen livesänds via LFTV (abonnemang krävs) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

- Väntan på säsongsstarten har varit väldigt lång. Vi har hängt mycket i gymmet och spelat flera försäsongsturneringar och det känns verkligen som formen är på väg. Det ska bli skönt att komma igång, säger Isabelle.


Foto: Tuomas Pelto

Bygger guldlag

Scandicci har varit minst sagt aktivt under silly season. Elva nya spelare har plockats in, däribland den silvervinnande italienska landslagsspelaren Ofelia Malinova som nyligen utsågs till hela VM:s bästa passare.
- Det ser väldigt spännande ut. Många duktiga spelare har kommit in - flera av dem har spelat i VM. Vi vill nå guldet den här säsongen och har byggt ett lag utifrån de förutsättningarna. Dessutom ska vi spela Champions League.

Ja, i slutet av november gör Isabelle Haak debut på den största av volleybollscener för klubblag.
- Vi inväntar lottningen. Det ska bli väldigt spännande att se vilka vi får spela mot. Det är den högsta nivån - inget snack - och det kommer ge oss mycket.

Poängmässigt bar Haak sitt Scandicci på sina axlar förra säsongen. Hon vann poängligan tämligen överlägset och är numera känd som "La Regina de Svezia" bland både fans och media i Italien. Med förstärkningarna som tillkommit är förhoppningen att hon ska få lite avlastning.
- Jag kommer nog ha en stor roll i år också, men det känns som att det är fler som kan bidra. Mitt mål är inte att vinna poängligan i år igen, jag tänker snarare på min personliga utveckling. Jag har pratat med coachen om att jag vill gå framåt i de tekniska momenten och att jag vill utveckla förmågan att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Där lägger jag mitt fokus.


Foto: Robert Boman

Upplev volleybollandslagen

Den 9 januari kan du uppleva Sveriges volleybollandslag i Stockholm. Inom loppet av några timmar EM-kvalar både damerna och herrarna i klassiska Eriksdalshallen. Stötta lagen på plats och se två matcher till priset av en! Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Det här är en dag vi klär oss i gult och blått och tar med familj och vänner för att heja fram våra landslag till segrar. Tillsammans skapar vi magisk inramning och gör Eriksdalshallen till en ointaglig volleybollborg. Läs mer här! Länk till annan webbplats.Foto: Robert Boman / Johan Löf, Bildbyrån

Fler nyheter

Publicerad: 2018-10-27

Senast uppdaterad: 2018-10-27

Visa fler nyheter

Sponsorer