Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige levererade med kniven mot strupen

Damlandslaget 3-0-besegrar Slovenien i den sista Golden League-omgången och säkrar därmed viktiga poäng i jakten på både Final Four-spel och ett historiskt VM-avancemang.

Ett eventuellt avancemang till Golden Leagues Final Four avgörs imorgon söndag, där svenskt avancemang hänger på en belgisk vinst mot Ukraina.

Svenskt segerjubel i Bratislava

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE

Ligafas - match 6:6 | Sport Hall Pasienky, Bratislava, Slovakien
SVERIGE – SLOVENIEN
Setsiffror: 25-18, 25-20, 25-23
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 18
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Fullständig statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se matchen i repris Länk till annan webbplats.

Dagens uppdrag var tydligt, vinst med 3-0 för att maximera chanserna till ett avancemang till Final Four i Tjeckien senare i juni. Måhända syntes denna press i vissa stunder av matchen, men som helhet var det en trygg svensk vinst. Att kunna vinna medan man inte spelar på topp är vad som skiljer medelbra mot riktigt bra lag. Sveriges vinst idag var kanske just en sådan, det var inte fläckfritt matchen igenom men i de avgörande skedena var Sverige återkommande numret större än sina slovenska motståndare.

Första två seten vann Sverige relativt komfortabelt, först i tredje set utmanade Slovenien hela vägen in mot de avgörande bollarna. Och precis som i gårdagens match vågade de svenska damerna gå för det när gällde som mest.

- Ja det var blandade känslor idag, säger Sveriges lagkapten Alexandra Lazic efter matchen.

- Det kändes lugnt och stabilt till en början. Men sen tappade vi servepressen och även fokus, vilket är lätt hänt när man börjar närma sig slutet på en lång helg, samtidigt som Slovenien som var lite fräschare i kropparna idag började trycka på. Trots detta är jag otroligt glad och stolt över laget att när vår nivå går ner i 3 set, så tar alla lite extra ansvar i några små lägen vilket gör att vi till slut ändå är strået vassare. Skön känsla när Anna slår in matchbollen och vi faktisk kan pusta ut.

Sverige gick in till helgen med vetskapen att maximal prestation krävdes för att ha chans till avancemang i årets upplaga av Golden European League. En tydlig press på resultat som inte gått någon obemärkt förbi. Att i detta läge först slå Slovakien med 3-0 och därefter i dagens drabbning slå Slovenien i raka set visar på inget annat än en mentalitet som säger "bäst när det gäller".

- Såklart tråkigt att va i sitsen där det inte är upp till oss om final 4 platsen. Men å andra sidan har vi växt oss in i turneringen och samlat ihop viktiga poäng inför VM nästa år och byggt på vårt spel inför framtiden. Nu får vi helt enkelt bara hoppas på att Belgien går in med full trupp och försöker vinna imorgon, avslutar Lazic.

 

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Slovakien och Slovenien kan i det här sammanhanget utgöra Sveriges sista chans att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och nu Slovakien, där de sista två ligarundamatcherna avgörs.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Maya Tabron, Southern Methodist University, USA

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-01

Senast uppdaterad: 2024-06-01

Visa fler nyheter

Sponsorer