Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroLeagueW: Svensk monstervändning i gruppfinalen – hade sju matchbollar mot sig

Gruppfinal borta mot Estland. Då stod damlandslaget för en monsterinsats. Laget låg under 0-2 i set och hade SJU (!) matchbollar mot sig, men lyckades mirakulöst vända till seger. Därmed drygar Sverige ut ledningen i Silver European Leagues grupp A.

Den här matchen speglar volleyboll när det är som häftigast. Sverige var nere för räkning, men reste sig på tio. Segersiffrorna skrevs till 3-2 (17-25, 18-25, 35-33, 25-20, 15-7) efter en bragdartad vändning från 0-2-underläge och där Sverige hade totalt sju matchbollar mot sig.

- En fantastisk match att få vara med om. Så enormt rolig att spela. Tredje set var helt otroligt. Vi fortsatte våga, hade inget att förlora och gick för det hundra procent hela vägen. Att vi lyckades vända det här till seger är en stor självförtroende-boost för hela laget. Tredje raken vinsten och vi visar att vi har en hög högstanivå, säger lagkapten Jonna Wasserfaller direkt efter matchen.

Segern var speciell på flera sätt. I maj 2016 möttes Sverige och Estland i EM-kval och då blev utgången den motsatta. Sverige dominerade stort i de två första akterna, men fick sedan se hemmalaget vända till 3-2-triumf, något som gjorde att de blågula missade avancemang med några få futtiga poängs marginal.
- Det här var en revansch för oss allihop, konstaterar Wasserfaller vidare.

Isabelle Haak var poängbäst på planen med sina 31 pinnar.

18-åring byttes in – då startade vändningen

Men det började alltså tufft för Sveriges del. Riktigt tufft. Det unga och talangfulla laget fick inte spelet att stämma, samtidigt som de hemmaspelande motståndarna lirade fokuserat, varför första set var slut i ett huj via 25-17. Därmed förlorade volleybolldamerna sitt första set i årets upplaga av Silver European League.

Akt nummer två började betydligt bättre för svensk del. Laget satt länge i förarsätet, men någonstans halvvägs lade esterna i en ny växel och svenskorna fick problem att svara. Estland tog sig både ikapp och förbi och seglade vidare mot en ny setseger. Siffrorna drog iväg i slutändan och landade på 25-18.

Tredje set blev i sin tur en riktig rysare. Förbundskapten Guillermo Gallardo bytte in 18-åriga Vilma Andersson på passarpositionen, vilket gav resultat. Estland ledde visserligen länge, men en sen upphämtning av Sverige gjorde att lagen var jämsides lagom till aktens crescendo. Väl där bjöd kombattanterna på högdramatisk volleyboll. Avgörandet vid 35-33 vittnar tillräckligt om den saken.Den svenska reduceringen kom efter sju estniska matchbollar, men de blågula slet hårt och förtjänstfullt och lyckades alltså rädda samtliga.

1-2 och Sverige var nu tillbaka i matchen på allvar. I fjärde set red Sverige vidare på framgångsvågen. Stärkta av den mäktiga insatsen i akt tre spelade de med ett helt annat självförtroende och återigen tvingades hemmalaget kapitulera, den här gången via 25-20. I skiljeset var det sedan inget snack om saken. Estland var uppenbart tagna och fick se Sverige fullborda mirakelvändningen.

Två hemmamatcher kommande vecka

I och med lördagens seger har damlandslaget nu tre raka segrar. Laget inledde Silver European League förra lördagen genom att köra över Schweiz i tre raka set på hemmaplan, ett lag man förlorade mot två gånger om så sent som för ett år sedan. Segertåget fortsatte sedan med ny 3-0-vinst i onsdags på bortaplan mot Kosovo. Och nu kom alltså den tredje viktorian. Sverige drygar nu ut ledningen i SEL:s grupp A. Efter tre omgångar har volleybolldamerna spelat ihop åtta poäng av nio möjliga – Estland skuggar som tvåa på sex poäng.

Succén kommer en knapp månad efter Sveriges Olympiska Kommitté presenterat en satsning mot OS i Paris 2024 och OS i Los Angeles 2028 till förmån för volleybolldamerna.

Nu vänder ”serien” och nästa vecka bjuder på totalt fyra (!) hemmamatcher för Sveriges volleybollandslag. Samtliga spelas i Nyköping. Onsdagen den 30 maj arrangeras dubbla landskamper mot Estland. Och lördagen den 2 juni utmanar damerna Kosovo, medan herrarna tar sig an Slovakien.

- Nu är vi favoriter, men vi kommer bara fortsätta tänka på vårt eget spel - fortsätta nöta och jobba vidare på det här. Och två raka hemmamatcher känns inte helt fel just nu, avslutar Jonna Wasserfaller.

Upplev volleybollandslagen på plats

30 maj och 2 juni är dagar vi klär oss i blågult, tar med vännerna och familjen och hejar fram volleybollandslagen på plats i Nyköping. Just nu kan du köpa biljetter till halva priset.

 Läs mer här (Facebooklänk)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Final Four avgörs i Sverige – damlandslaget direktkvalificerat

Silver European League-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Damlandslaget har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Gruppsegrare och grupptvåor kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i Nyköping 16-17 juni. Det här är första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 som Sverige står arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå. Arrangörskapet innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.

Biljetter till Final Four-helgen är till försäljning här! Länk till annan webbplats.

MATCHER
19 maj | SVERIGE 3-0 SCHWEIZ | Silver European League
19:00 | Forum Örkelljunga, Örkelljunga

23 maj | KOSOVO 0-3 SVERIGE | Silver European League
20:00 | Palestra Sporteve, Gjilan (Kosovo)

26 maj | ESTLAND 2-3 SVERIGE | Silver European League
16:00 | Spordihall, Rakvere (Estland)

30 maj | SVERIGE vs ESTLAND | Silver European League
17:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

2 juni | SVERIGE vs KOSOVO | Silver European League
16:00 | Nyköpings Arenor, Nyköping

6 juni | SCHWEIZ vs SVERIGE | Silver European League
19:30 | Betoncoupe Arena, Schönenwerd (Schweiz)

16-17 juni | FINAL FOUR* | Silver European League
Spelplats | Nyköpings Arenor, Nyköping
16 juni: Semifinaler
17 juni: Bronsmatch och finalmatch
*Final Four utgör Silver European Leagues finalturnering. Sveriges damlandslag är direktkvalificerat!

DAMTRUPPEN
Passare


Vilma Andersson, 18, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, 29, Örebro VBS

Liberor


Fanny Åhman, 18, IKSU Volley
Sofie Sjöberg, 24, Örebro VBS

Spikers


Isabelle Haak, 18, Savino Del Bene Volley Scandicci (ITA)
Alexandra Lazic, 23, Volero Zürich (SUI)
Rebecka Lazic, 23, Rocheville Le Cannet (FRA)
Anna Haak, 21, Marquette Golden Eagles (USA)
Diana Lundvall, 21, Örebro VBS
Isabelle Reffel, 16, Lidingö SK

Centrar


Jonna Wasserfaller, 24, TFOC Volley Ball Terville (FRA)
Filippa Hansson, 20, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Linda Andersson, 20, Örebro VBS
Fanny Skogsfors, 17, Gislaved VBK
Lilly Topic, 20, Lindesberg VBK

KONTAKT
Ismo Peltoarvo

Landslagsansvarig, Svenska Volleybollförbundet
0703758885

Guillermo Gallardo
Förbundskapten, damlandslaget
0705 38 38 07

Jonas Svantesson


Assisterande tränare, damlandslaget
0763 94 17 22

Tony Westman
Team Manager, damlandslaget
0707 51 08 35

FAKTA: Silver European League (d)

Silver European League-gruppspelet avgörs 19 maj - 6 juni. Damlandslaget har lottats in i en grupp bestående av Schweiz, Estland och Kosovo. Gruppsegrare och grupptvåor kvalificerar sig för finalhelgen, kallad Final Four, som avgörs i Nyköping 16-17 juni. Det här är första gången sedan det mytomspunna Europamästerskapet 1989 som Sverige står arrangör för ett mästerskapsslutspel på internationell nivå. Arrangörskapet innebär att damlandslaget per automatik är kvalificerat för finalhelgen, oavsett hur det går i gruppspelsfasen. Det lag som sedermera slutar som mästare kvalificerar sig för 2019 års upplaga av Golden European League.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-05-26

Senast uppdaterad: 2018-05-26

Visa fler nyheter

Sponsorer