Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klubblags-SM i beachvolley 2024: Vilken blir Sveriges första mästarklubb?

Boka in helgen 25-26 maj i kalendern! I toppmoderna anläggningen The Beach i Stockholm kommer det då spelas kvalturneringar till premiärupplagan av Klubblags-SM i beachvolley. De första, historiska mästarklubbarna koras sedan vid SM-veckan i Västerås 24-30 juni, där Klubblags-SM i beachvolley är en av huvudattraktionerna.

Foto: Jakob Birgersson

När Riksidrottsförbundets och SVT:s SM-veckan sommar 2024 arrangeras i Västerås 24-30 juni kommer Klubblags-SM i beachvolley ta plats som en av de hetaste nyheterna på programmet. Åtta lag per klass kommer där och då göra upp över tre speldagar om att bli Sveriges första mästarklubb i beachvolley.

Det nya tävlingskonceptet ligger i linje med Europeiska Volleybollförbundets nya evenemang Beach Volley European Cup Länk till annan webbplats. som nyligen avgjordes för allra första gången.

- Det känns spännande! Gensvaret har varit mycket positivt från både rörelsen och SM-veckans alla parter. Vår förhoppning är att Klubblags-SM kan bidra till att stärka föreningens position inom svensk beachvolley och samtidigt öka betydelsen och känslan av klubbtillhörighet bland både föreningar och spelare. Det är något vi vill att man ska värdera och känna stolthet över. Vi ser också att SM-veckan är ett bra skyltfönster att nå ut bredare med beachvolley, både till evenemangets besökare och till tittare som följer tävlingarna i SVT:s sändningar, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Kvalet – första steget på vägen

Förutsättningarna för premiärupplagans avgörande börjar falla på plats. Arbetet med att spika tävlingsbestämmelserna pågår för fullt och de övergripande ramarna har tagit form.

Nu står klart att kvaltävlingar arrangeras i Stockholm helgen 25-26 maj, som ett första steg på vägen mot att vaska fram svensk beachvolleys mästarklubbar 2024. Spelplatsen utgörs av toppmoderna anläggningen The Beach i Huddinge. Här finns tio inomhusbanor och sju banor utomhus. Anläggningen utgör även hemmaplan för damlandslaget Tina Thurin/Sanna Thurin och herrlandslaget David Åhman/Jonatan Hellvig.

Tidpunkten för kvalet är noga utvald, precis i brytpunkten mellan volleybollsäsongens avslutande och beachvolleysäsongens stora uppstart. På så vis får så många spelare och klubbar som möjligt chansen att delta, oavsett vilken gren föreningens huvudsakliga verksamhet kretsar kring.

Alla föreningar som vill vara med och fajtas om de åtråvärda platserna till mästerskapsslutspelet i Västerås kommer kunna anmäla två lag per klass; det vill säga två damlag och två herrlag. Varje lag ska i sin tur bestå av 4-6 spelare som är licensierade för klubben de representerar.

Upplägget känns till viss del igen från andra sammanhang, så som det europeiska OS-kvalet, där varje matchserie mellan två föreningar avgörs i ett ”bäst av tre-format” efter följande modell:

  • Match 1: Förening A mönstrar sitt högre rankade lag mot Förening B:s lägre rankade lag.
  • Match 2: Förening A mönstrar sitt lägre rankade lag mot Förening B:s högre rankade lag.
  • Match 3 (om ställning 1-1 i matcher): ”Golden set” – en tredje och direkt avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där föreningarna får ställa upp med vilka spelare de vill bland de som ingår i truppen.

Kvaltävlingens kompletta upplägg presenteras i samband med att anmälan öppnar – håll utkik efter officiell inbjudan på volleyboll.se Länk till annan webbplats. och i föreningens mejlkorg!

Om SM-veckan
SM-veckan är ett återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television tillsammans med respektive värdstad. Under det årliga arrangemanget, som arrangeras både vinter och sommar, samlas ett flertal olika sporter på samma plats, där man korar svenska mästare i respektive sport.

Åhman/Hellvig i träning i The Beach, Huddinge. Foto: Zacharias Sirhed Torstensson

Fler nyheter

Publicerad: 2023-10-25

Senast uppdaterad: 2023-10-25

Visa fler nyheter

Sponsorer