Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Johansson/Annerstedt vinner historiskt världstoursilver

Under söndag förmiddag, svensk tid, spelade Göteborg BC-duon Martin Johansson och Alexander Annerstedt hem silvermedaljerna vid den enstjärniga World Tour-tävlingen som avgjordes i Langkawi, Malaysia, 11-15 mars.

Silvret som säkrats utgör det bästa resultatet någonsin för ett svenskt herrlag på en världstourtävling, och det är blott andra gången ett svensk herrlag når pallen. Första gången var så sent som i november 2019, när regerande Youth Olympics-mästarna David Åhman och Jonatan Hellvig – mottagare av Lilla Bragdguldet 2018 – dansade hem ett brons i Doha. Internationella pallplaceringar och medaljer har presterats av svenska herrlag tidigare också, men de kom då i så kallade FIVB Challengers och FIVB Satellites, tävlingar som där och då inte ingick i FIVB World Tour.

– Känslan är helt fantastisk just nu, skitroligt! Klart att vi ville vinna alltihop, men besvikelsen gick ur ganska snabbt. Inför tävlingen hade vi som mål att ta oss in i Main draw och vidare från gruppen, men så går vi och blir tvåa, slår fruktansvärt bra lag längs vägen och spelar riktigt bra. Det känns underbart, säger duon när volleyboll.se når dem efter prisceremonin.


Foto: FIVB

Siffrorna i finalmatchen mot polska Brozyniak/Janiak skrevs till 19-21, 21-14, 8-15.
- Vi hade spelat ett gäng matcher mer än våra motståndare när vi klev in i den här finalen och det var väl lite ”luften ur”. Förhållandena var tuffa med 37 grader i solen och 55 grader i sanden, konstaterar duon.

Annerstedt fortsätter:
– Jag blev extremt trött i andra set, men då hände något märkligt. Vi vann en viktigt boll och jag skulle fira genom att "flossa", men misslyckades helt med mina "moves" vilket gjorde att det såg ut som att jag gjorde något helt annat. Polackerna blev sura och tappade fokus totalt. Jag tror vi drog in sex serveess efter det och vann hela setet. Det var galet. Överlag gör vi det väldigt bra i transition-spelet, där är vi starka, men sedan lyckas vi inte avgöra bollarna.


Foto: FIVB

”Grym kemi”

Martin Johanssons tidigare toppnotering World Tour-sammanhang var en sjuttondeplats från 2019, men då har han också bara totalt tre starter, veckans turnering inkluderad. För Annerstedts del var det något av tredje gången gillt, då han missat internationella pallplaceringar med minsta möjliga marginal vid två tidigare tillfällen. 2018 slutade han fyra vid en Europatourtävling. Samma snöpliga placering blev det också vid förra årets historiska World Tour-turnering på hemmaplan i Göteborg. Den här gången bar det så äntligen hela vägen till medalj. Annerstedt är dessutom förste svenske herrspelare att nå semifinal två gånger på FIVB World Tour.

Johansson/Annerstedt om framgångsfaktorerna:
– Vi tog bara en match i taget och det rullade hela tiden på. Vi såg oss inte stå i finalen, utan hade varit nöjda med om vi kommit till Main draw. Men det blev ju längre än så. Det här är bara vår tredje turnering ihop, men vi har jäkligt kul tillsammans och går in i varje match med inställningen att vi ska ha roligt. Samtidigt var vi underdogs genom hela turneringen, vilket säkert också bidrog till att känslan genomgående var att vi kunde spela helt utan press.

– Deras kemi är grym. ”MJ:s” utveckling har varit fantastisk det senaste året och Annerstedt börjar få rutin från World Tour-sammanhangen. Det är väldigt kul att se dem hitta varandra, sa GBC:s elitcoach Ulric Svensson i ett pressmeddelande efter att semifinalplatsen blev klar natten till lördag.


Foto: FIVB

Vägen till silvret

Redan innan veckans tävlingar servade igång stod klart att Martin och Alexander hade en lång väg att vandra om de ville vara med och slåss om ädla valörer. Duon var nämligen tvingad att vinna dubbla kvalmatcher för att ens få ställa upp i Main draw.

Första hindret på vägen grejade de bevisligen med bravur. Först avvärjdes Jones/Dunbavin (ENG) i två raka akter (21-19, 21-14), sedan besegrades nordiska konkurrenterna Opsahl/Tomter (NOR) via 23-21, 21-17, varpå en biljett in i huvudturneringen var säkrad.

Väl där vad det dukat för inledande gruppspelsfas, där Johansson/Annerstedt snart norpade åt sig avancemang till åttondelsfinal. I den första gruppspelsmatchen blev det dock förlust efter en stentuff tresetare (21-19, 14-21, 15-17) mot Dunwinit/Prathip (THA). Duon lät sig hur som helst inte nedslås av nederlaget utan studsade snabbt tillbaka på vinnarspåret via en kassaskåpssäker 2-0-seger (21-14, 21-12) mot hemmaspelande Yogeswaran/Herman.

Slutspelet nästa, och nu var det vinna eller försvinna som gällde. I åttondelen blev japanska Nishimura/Shibata nästa tandem att falla offer för Johansson/Annerstedt, detta efter en urstark vändning av våra blågula beachvolleybestar, som förlorade den inledande akten med 14-21, men sedan vann de två nästföljande med högst imponerande 21-12, 15-9.

Någonstans här började man se vartåt det barkade. För nu hade maskineriet tuggat igång på allvar. Toppseedade Boehlé/Boermans (NED) knep visserligen första set med 22-20 i den efterföljande kvartsfinalen, men med den starka åttondelsfinalvändningen i färskt minne hade Johansson/Annerstedt såväl självförtroendet som kraften och modet att på nytt pressa tillbaka och bryta ner sina motståndare för att sedan lägga beslag på en plats i finaldagen och Final Four-spelet.

Nu kunde Johansson/Annerstedt i princip röra vid medaljerna. Samtidigt lät de dock inte tankarna fara iväg, tvärtom höll dig sig kalla i värmen och med fötterna stadigt nedgrävda i sanden. I semifinalen mot thailändska Dunwinit/Prathip - en repris från den inledande gruppspelsmatchen där det blev som bekant blev tajt tresetsförlust - blev det revansch via stabila 21-15, 21-17.


Foto: FIVB

”Lön för mödan”

Hur det sedan gick i finalmatchen har ni ju redan koll på. Förlust mot Polen, men de historiska silvermedaljerna som nu hänger över brösten på vårt blågula beachvolleytandem är härliga plåster på de inte allt för djupa såren. Betydelsen av veckans bravader går inte att miste på.

- Framgången betyder jättemycket. Den visar att allt är möjligt. Det nederländska laget vi slog är riktigt, riktigt bra och segern mot dem är skön att ha med sig inför fortsättningen. Använder man rätt nycklar och taktik så går det att spöa de flesta lagen, säger Annerstedt.

- Vi tränar sjukt mycket och jag har tagit tjänstledigt från polisen för att satsa på det här. Att vi får den här framgången är ett viktigt och skönt kvitto på det är något som händer - att vi går framåt. Vi sliter mycket och det känns kul att få lön för mödan.

SPELARFAKTA

Alexander Annerstedt


Ålder: 26 år
Längd: 204 cm
Klubb: Göteborg BC
Moderklubb: Göteborg BC

Martin Johansson


Ålder: 28
Längd: 197 cm
Klubb: Göteborg BC
Moderklubb: Mariestads VBK

LÄNKAR
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Spelschema & resultat Länk till annan webbplats.
TV: Repris från semifinalmatchen (fritt för media att använda material i sportsändningar) Länk till annan webbplats.
TV: Repris från finalmatchen (fritt för media att använda material i sportsändningar) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-03-15

Senast uppdaterad: 2020-03-15

Visa fler nyheter

Sponsorer